Bestrijding waterplanten op een milieuvriendelijke manier

Ieder jaar hebben we in onze haven op de Kraaijenbergseplassen last van de waterplanten. Door het schone water en de zon groeien deze als “kool”. Vooral de zeilers met hun kiel maar ook de boten met buitenboordmotor hebben er last van.

Hoe kunnen we de groei bestrijden zonder schade aan te brengen aan de natuur en ons schone water. Gemeente gebeld om te kijken of die wilden maaien met een kraan met maaibalk op een ponton. Dat kon niet. Dus wat voor alternatieven zijn er. Zelf een kraan inhuren op ponton om te maaien? Erg duur en ook nog de planten opruimen en afvoeren.

Wat voor mogelijkheden zijn er nog meer!!

 

Het is eenvoudig. Ons lid Tonnie Heijl had ergens in een watersportblad gelezen dat er proeven genomen waren om deze planten op de bodem te breken om zo verdere groei tegen te gaan.

 

Niet geprobeerd is altijd mis. De Marinus van Theo Verhulst van stal gehaald en daar het steigerponton achter gehangen met een stalenbuis die twee man met touwen op de bodem lieten zakken. Nu gewoon door de haven varen en de planten “kneuzen”.

Dit hebben we in juni gedaan en het resultaat is dat we tot op heden en het is nu eind augustus nog geen waterplant hebben terug gezien.


De Marinus met ponton en een stalenbuis aan touwen op de bodem

 

Conclusie:

- Wij zijn tevreden met het tot nu bekende resultaat

- Tevreden leden

- Weinig kosten

- Geen planten afvoeren

- Zeer mileuvriendelijk

Gezien het resultaat gaan we hier zeker de komende jaren mee door en kan iedereen ongestoord varen.

 

Login